041 971 450 info@mini-svet.si

Predavanja in delavnice

Prijavi se

V centru Mini SVET organiziramo različna predavanja in delavnice, na katerih so dobrodošle mamice skupaj z dojenčki. Predavanja so za vse mamice, ki obiskujejo naše vadbe, brezplačna! Proti doplačilu pa vabljeni tudi zunanji obiskovalci.

Predavanja potekajo ob sredah ob 10. uri (če ni drugače navedeno). Obvezne so prijave na info@mini-svet.si.

SEZNAM AKTUALNIH PREDAVANJ (cena za zunanje obiskovalce je 15€ na predavanje)

 

– Sreda, 11. marec ob 10. uri:

MONTESSORI – DOM PO MERI OTROKA

Delavnica bo namenjena predstavitvi pedagogike Montessori, ki poudarja edinstveno individualnost/enkratnost vsakega posameznega otroka in posledično odvrača od primerjanja z normami in s standrdi.. Namesto tega Montessori metoda zagovarja mišljenje, da morajo biti otroci svobodni, da lahko uspejo in se učijo brez omejitev ali kritike. Montessori pedagoginja nam bo predstavila osnove Montessori pedagogike, njeno izvajanje v vsakdanjem življenju, kako lahko prilagodimo dom dojenčkom, malčkom in otrokom po načelu Montessori in kaj jim s tem, ko lahko vsakdanje stvari opravljajo sami damo, pogovorili se bomo tudi o tem, kakšne igrače so za otroke po pedagogiki Montessori najbolj primerne ter v katerem starostnem obdobju ter odgovorili na vsa vprašanja, ki vas zanimajo pri vzogji vaših otrokov v samostojne in samozavestne posameznike.

 

– Sreda, 18. marec ob 10. uri:

DELAVNICA ZAME: MAMI SPROSTI SE

Delavnica namenjena mamicam, na kateri bomo predstavile množico izzivov, s katerimi se ob prehodu v materinstvo srečajo in ob katerih se vseprevečkrat oddaljijo od sebe.

Pogovorile se bomo o tem, kako se potrebe po prehodu v materinstvo spremenijo in kako je ob tempu, ki ga narekuje današnji čas in materinstvo še možno najti stik s seboj in si vzeti čas zase. Naučile se bomo tehnik sproščanja, pomirjanja in meditacije. Saj namreč le sproščena mama je srečna mama in ima lahko srečne otroke. Zato je pomembno, da se naučimo najti stik same s seboj in na delavnici se bomo naučile, kako lahko to naredimo.

Dotaknile se bomo tudi tem o našem telesu po rojstvu, kakšne spremembe se na njem zgodijo in zakaj nosečnost in drža ob nošenju, dojenju, ipd. povzročajo številne bolečine. Naučile se bomo pravilne drže in kako je pomembno pravilno gibanje pri vzpostavitvi mišičnih sposobnosti na stanje pred nosečnostjo ter predvsem pri odpravljanju bolečin.

Delavnico vodi mamica fantka in vaditeljica vodenih vadb, meditacije in sproščanja Klara Dev, ki vrsto ženskam pomaga do  do boljšega počutja, zadovoljstva, vitalnega telesa, sproščenosti in umirjenih misli.

 

– Sreda, 25. marec ob 10. uri:

DOJENJE IN UVAJANJE GOSTE PREHRANE (tudI po BLW)

Na delavnici, kjer boste mamice lahko prisotne skupaj z dojenčki, lepo vabljene pa tudi nosečnice, se bomo najprej spoznali s pomembnostjo dojenja tako za mamo kot za otroka.

Dotaknili se bomo vprašanj kot so:
Kako spodbuditi dojenje in omiliti morebitne težave (zamašen vod, mastitis, pomanjkanje,..)?

Kakšni so primerni položaji za dojenje?

Ali je smiselno kupiti črpalko, nastavek za dojenje – oz. kako pričeti dojiti brez?
Kateri so koristni nasveti za dojenje in kateri najpogostejši napačni miti o dojenju?
Ali drži, da imajo nekatere ženske premalo mleka?
Do kdaj dojiti in kdaj začeti uvajati z gosto hrano?

Kako brez joka in frustracij odstaviti otroka?

Nato pa bomo na preprost način spregovorile o na videz zalo zapleteni temi. Poiskale bomo odgovore na vprašanja ki pestijo večino mladih mamic. Se sprašujete kdaj je čas za gosto hrano? Kdaj dojiti ob dodajanju goste hrane? Kaj ponuditi in kako? Morate hrano kuhati za dojenčka posebej?

Kaj pomeni BLW in ali je metoda primerna za vaju? Odgovore na ta in mnoga druga vprašanja boste dobile na delavnici, ki jo bo vodila svetovalka za dojenje IBCLC in diplomirana babica Sandra Bogataj.

 

 – Sreda, 1. april ob 10. uri:

ČEVELJČKI ZA PRVE KORAKE

Čudovit mejnik, ki ga z veseljem pričakujejo vsi starši, so prva postavljanja na majhne nogice in prvi koraki v svet. Ob tem pa se vedno poraja vprašanje, kaj otročku obuti na nogice? So to mehki ali trdi copatki? So vsaki čeveljčki, ki jih prodajajo otrokom specializirane trgovine primerni? Na kaj je treba biti pozoren ob nakupu pravih čeveljčkov za prve korake? In na kaj kasneje, ko je naš dojenček že malo večji otrok?

 

– Sreda, 15. april ob 10. uri:

STARŠ IN OTROK – ODNOS, KI BO OGLEDALO ŽIVLJENJU

Ali ste se kdaj spraševale, zakaj je ravno odnos s starši najpomembnejši odnos, ki ga imamo?

Zakaj tako zelo oblikuje celotno naše življenje?

In kakšen odnos si bomo mi zgradili s svojimi otroci?

Otrok živi pod energijo svojih staršev – še posebno mamice, intenzivno do petega leta starosti. Zato je zelo pomembno, kaj dajemo svojemu otroku v tem obdobju. Kako ravnati, ko smo izčrpani in nismo v najboljši koži? Kako se rešiti občutkov krivde, ki se nam pojavljajo, ker nismo »popolni«?

Preden smo sočutne mamice je pomembno, da smo najprej sočutne do sebe. Kako to doseči?

Delavnico bo vodila Polona Hribar, licenčna učiteljica programa Heal Your Life po metodi Louise L. Hay, z več kot deset letnimi izkušnjami pri delu z otroci in njihovimi starši.

 

– Sreda, 22. april ob 10. uri:

SPANJE IN USPAVANJE DOJENČKA

Na delavnici bomo govorili o spanju in uspavanju dojenčkov, eni od tem, na katero imajo starši največ vprašanj. Dotaknili se bomo tem, kako dojenčka pomiriti, kako uspavati brez joka, kako je z uspavanjem dojenčka med dojenjem, ali se je možno kljub zbujanju dojenčka naspati, ali naj otrok spi z nami – je skupno spanje dobro, naj imamo družinsko posteljo, če bomo potem boljše spali, lahko s skupnim spanjem razvadimo dojenčka, kako spanje otrok v postelji vpliva na partnerstvo, pokazali bomo nekaj praktičnih primerov, kako uspavati dojenčka in se pogovorili o tem, kako je spanje pomembno za razvoj otrokovih možganov.

Ter predvsem odgovorili na vsa vaša vprašanja in skupaj poiskali odgovore za težave, ki pestijo mamice pri spanju in uspavanju njihovih dojenčkov.
Delavnico vodi mamica dveh fantkov in svetovalka za dojenje IBCLC in diplomirana babica Sandra Bogataj.

 

– Sreda, 6. maj ob 10. uri:

PRVA POMOČ ZA DOJENČKA IN OTROKA skupaj s praktično delavnico

V sodelovanju z Rdečim križem Domžale organiziramo delavnico Prve pomoči za dojenčke in otroke!
Ker nesreča nikoli ne počiva in žal lahko v življenju prehitro pride do različnih dogodkov kot so zadušitve, krvavitve, rane,… in takrat je pomembno, da kot starši, tisti, ki ste ob otroku prvi prisotni, pravilno reagirate! Znanje prve pomoči ni naša odločitev ampak dolžnost in čas je, da z udeležbo na predavanju to znanje osvojite tudi vi. Veste, kako reagirati, če pride do motenj dihanja? Kakšne so tehnike prve pomoči oživljanja za dojenčke? Kaj storiti ob vročinskih krčih? Otrok nase polije lonec vrele vode – kaj sedaj?
Na delavnici je izveden tudi praktični del, tako da boste izvajanje prve pomoči lahko preizkusili tudi sami!
Delavnico vodi predavatelj in reševalec Erik Juhant.

 

– Sreda, 13. maj ob 10. uri:

VSE O NOŠENJU OTROKA – nosilke in trakovi

Vprašanje o ustreznem nošenje dojenčka v nosilkah ali trakovih si postavlja veliko staršev. Na delavnici se bomo naučili vse o pravilnem (ergonomskem) položaju otroka oz. dojenčka in o tem, kako ga pravilno nositi in namestiti v nosilko oz. trak. To je ključno, če želimo govoriti o varnem nošenju. Hrbtenička, glavica, medenica, rokice – vse to mora biti pravilno usklajeno in ustrezno podprto. Naučili se bomo prepoznati dobre in ergonomske nosilke ter trakove, predno se odločimo za nakup. Pogovarjali se bomo o prednosti nošenja in predvsem preizkusili različne tipe nosilk in trakov, jih medsebojno primerjali ter predvsem imeli praktično delavnico preizkušanja, da bomo lahko lažje izbrali primerno zase in za svojega otroka.

Delavnico bo vodila kvalificirana svetovalka za nošenje s strani Die Trageschule Sanja Mikac.